Fiskelycka med lax
Nu har det passerat några veckor av höstterminen och här har gjorts mycket mat och bakats. Den är veckan har årskurs sju haft fisk som tema och fick då själva rösta fram vad som skulle tillagas. Lax var det som fick flest röster. Så vi snackade om olika fisksorter, näring, omega-3, skaldjur, lutfisk, böckling, sötvattensfisk, ja allt möjligt som berörde fisk. Sedan blev det matlagning.
Här är en bild från en av gruppernas fiskelycka.
(Bilden är tagen av en elev i 7b)

Så här gjordes maten som finns på tallriken:
Recept till 2 små portioner.
- PASTA MED GRÖNSAKER
- Pastavatten koktes upp med 1/2 buljongtärning. Locket på!
- 6 knyten tagliatelle fick koka 3 minuter i vattnet. Locket av!
- Efter 3 minuter lades 1 dl fryst men halvtinad grönsaksblandning ner i kastrullen.
- Kokning ytterligare 3 minuter.
- Vattnet hälldes av med hjälp av ett durkslag.
- LAX I UGNEN
- Ugnen värmdes till 200 grader.
- 1/2 - 1 laxfilé (halvtinad) placerades på ett ugnsfast fat. Fisken saltades lite.
- En blandning av föjande ingredienser rördes ihop och lades ovanpå fisken.
- 1/2 dl turkisk yoghurt + 2 nypor salt, 2 krm citronpeppar, 2 msk riven ost, 2 msk färska örtkryddor.
- Fisken placerades mitt i ugnen på ett galler och var färdig efter ca. 12 minuter.
Kommer du ihåg hur man ser att fisken är färdig?
Kommentarer
Trackback