Mjuk kaka med bär

Fiskelycka med lax
Nu har det passerat några veckor av höstterminen och här har gjorts mycket mat och bakats. Den är veckan har årskurs sju haft fisk som tema och fick då själva rösta fram vad som skulle tillagas. Lax var det som fick flest röster. Så vi snackade om olika fisksorter, näring, omega-3, skaldjur, lutfisk, böckling, sötvattensfisk, ja allt möjligt som berörde fisk. Sedan blev det matlagning.
Här är en bild från en av gruppernas fiskelycka.
(Bilden är tagen av en elev i 7b)

Så här gjordes maten som finns på tallriken:
Recept till 2 små portioner.
- PASTA MED GRÖNSAKER
- Pastavatten koktes upp med 1/2 buljongtärning. Locket på!
- 6 knyten tagliatelle fick koka 3 minuter i vattnet. Locket av!
- Efter 3 minuter lades 1 dl fryst men halvtinad grönsaksblandning ner i kastrullen.
- Kokning ytterligare 3 minuter.
- Vattnet hälldes av med hjälp av ett durkslag.
- LAX I UGNEN
- Ugnen värmdes till 200 grader.
- 1/2 - 1 laxfilé (halvtinad) placerades på ett ugnsfast fat. Fisken saltades lite.
- En blandning av föjande ingredienser rördes ihop och lades ovanpå fisken.
- 1/2 dl turkisk yoghurt + 2 nypor salt, 2 krm citronpeppar, 2 msk riven ost, 2 msk färska örtkryddor.
- Fisken placerades mitt i ugnen på ett galler och var färdig efter ca. 12 minuter.
Kommer du ihåg hur man ser att fisken är färdig?
Hemkunskap handlar mycket om samarbete

Ovanstående historia kan vara bra att läsa när arbetet ska fördelas i ett hemkunskapskök.
Nu är höstterminen igång

Receptet på vår smoothie som är till 1 person
Mixa allt i en tillbringare eller en skål med höga kanter och häll sedan upp i ett glas.
- 1½ dl vaniljyoghurt
- ½ dl frysta hallon
- ev. 1 tsk florsocker
Ännu är det sommarlov men snart börjar vi
Sommarlovet fortsätter ett tag till och skolan ligger i dvala. Eller inte riktigt för där städas och putsas för att snart ta emot det bästa den har: ELEVERNA
Svaneskolan är en grundskola och eleverna går i årskurserna 6 - 9. Skolan finns mitt i centrala Lund med gångavstånd eller cykelavstånd till det mesta.

Lokalerna är städade och förråden ska åter fyllas för höstens lektionspass.

I slutet av vårterminen var det flera av grupperna som gjorde en mycket omtyckt dessert som får inleda recepten som kommer att bli många på den här i sidan.

Smulpaj i glas
Portioner: 2 Tillagningstid: 25 minuter
Ingredienser
2 små äpplen
1 msk strösocker
1 krm mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 msk strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett plåtpapper på en plåt.
- Blanda smör, socker och mjöl i en plastpåse till en smulig deg.
- Strö ut degen på plåten och sätt in plåten mitt i ugnen. Låt degen bli ljust gyllenbrun.
- Ta ut plåten och hacka i degen så den blir smulig.
- Skala och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med socker och kardemumma.
- Koka äpplena tills de mjuknar till en kompott.
- Varva sedan smuldeg med äpplen i glas och avsluta med att lägga den smaksatta yoghurten på toppen.